Iată cum să ai mușcate cu flori bogate. Trucurile care au fost ascunde până acum, îți vor colora grădina și balconul. Vecinii vor fi indivioși!

Mușcata este una dintre cele mai iubite și populare plante, atât în România, cât și în afară, grație florilor bogate și colorate pe care le are. Este o plantă puțin pretențioasă, însă, pentru a fi spectaculoasă, mușcata are nevoie de un pic îngrijire și de … dragoste!

Mușcatele se simt bine atât în ghivece, cât și în pământul din grădină, iar pe lângă aspectul estetic au și rolul de a te proteja de unele insecte.

Landia.ro prezintă în acest articol câteva trucuri pe care dacă le vei aplica vei avea mușcate cu flori bogate în grădina ta sau pe balcon.

1. Locul potrivit

Mușcatelor le plac spațiile deschise și bine aerisite, dar ferite de curenți puternici de aer.
Ai grijă ca mușcatele să aibă destul spațiu în ghiveci pentru dezvoltare. Dacă rădăcinile mușcatelor ies prin orificiile de drenaj ale ghiveciului, este momentul să le muți într-un vas mai mare.

Mută-le în jardiniere sau în ghivece spaţioase, prevăzute cu orificii pentru scurgerea apei.

2. Apă suficientă, dar fără exagerări

Ca și orice plante cu flori, mușcatele iubesc apa, lumina și soarele. Așa că udă mușcatele regulat, dar nu excesiv. Vara udă florile de 2-3 ori pe săptămână, iar dacă sunt ţinute în soare mai multe ore, trebuie să le uzi zilnic. Evită să le pui apă când soarele este puternic, pentru că le vei arde. Ideal e să le uzi dimineaţa sau seara.
Cea mai bună apă pentru udat este cea de ploaie. Apa de la robinet are multe fluoruri care nu fac bine plantelor.

3. La lumină, dar nu în bătaia soarelui

Dacă vrei ca plantele să aibă multe flori, pune jardinierele la lumină. Nu ţine muşcatele la umbră! În afară de faptul că vor avea flori puţine, vor fi mai sensibile la boli.
Muşcatelor le place lumina, dar ai grijă că soarele puternic le arde. Aşadar, în zilele toride de vară, ar fi bine să le protejezi cu o umbrelă sau să le muți din bătaia directă a soarelui.

4. Fertilizare

 

Din luna aprilie până în luna septembrie, adaugă în apa de udat îngrăşământ lichid. În perioada de înforire abundentă, puteți fertiliza mușcatele o dată pe săptămână, în funcție de recomandarea făcută și de producătorul fertilizantului pe care îl folosiți. Cea mai bună soluție este să folosești îngrășământ special pentru mușcate, dar dacă nu ai multe ghivece cu mușcate poți pune și îngrășământ pentru plante cu flori. Respectă dozele recomandate de producător pentru fertilizantul pe care îl folosești.

5. Ciupirea și tăierea

Mușcatele anuale, cele pe care le vedem peste tot în ghivece suspendate, nu au nevoie de tăiere propriu-zisă. În cazul acestora, îndepărtează de câte ori este nevoie florile ofilite pentru a stimula apariţia unor noi boboci.

Ciupirea este esențială dacă îți dorești mușcate dese, cu multe tulpini, pe care vor crește o mulțime de flori. Periodic, ciupeşte fără milă vârful lăstarilor pentru ca planta să se ramifice și să se îmbogățească.

Ciupirea constă în scurtarea ramurilor cu cel mult o treime. Ramurilor alungite, care nu au frunze, pot fi ciupite mai mult de atât.
În urma ciupirii, din mugurii laterali vor apărea tulpini noi. Important de știut este că ramurile care au flori nu se ciupesc!

În schimb, mușcatele perene, au nevoie de tăieri pentru a înflori frumos. În acest caz, este important să tai tulpinile plantelor bătrâne la jumătate din înălţime, pentru a favoriza apariţia de noi lăstari.

La mijlocul verii, după perioada de înflorire, plantele se lasă 5-6 săptămâni în repaus. Udă-le mai rar şi nu le mai pune îngrăşământ.

Spre toamnă, înlătură florile și frunzele uscate, iar crenguțele lungi taie-le la primul nod de frunză. Din tulpină se taie o treime.

Dacă considerați că este necesar, primavera puteți tunde mai tare planta, ea va înflori mai târziu, dar abundent.

6. Dăunători și ciuperci

Dacă mușcatele tale au fost invadate de dăunători sau au fost atacate de ciuperci, soluția este să apelezi la magazinele specializate care îți vor recomanda insecticide și fungicide în funcție de boală.

(Visited 967 times, 1 visits today)

One thought on “Iată cum să ai mușcate cu flori bogate. Trucurile care au fost ascunde până acum, îți vor colora grădina și balconul. Vecinii vor fi indivioși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *