Stiri

Danemarca a suspendat vaccinările cu AstraZeneca

Danemarca a oprit temporar folosirea vaccinului contra Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca după mai multe cazuri de cheaguri de sânge apărute la persoane vaccinate, a anunțat joi autoritatea daneză pentru sănătate.

Această suspendare anunţată de autorităţile de la Copenhaga vine după ce au fost „raportate cazuri grave de fomare de cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu vaccinul contra Covid-19 al AstraZeneca”, a transmis Agenția Națională de Sănătate din Danemarca, care a ţinut totuşi să sublinieze că „la momentul actual nu se poate concluziona că există o legătură între vaccinuri și cheagurile de sânge”, transmite Deutesche Welle.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a declanţat miercuri că o anchetă preliminară nu a stabilit nicio legătură între vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19 şi decesul unei asistente austriece care fusese injectată cu acesta. Totuşi, rezultatele preliminare indică faptul că nu există o legătură certă între vaccinul AstraZeneca şi moartea asistentei.

Ancheta a fost declanşată după ce Austria a anunţat luni că a încetat să administreze un lot de vaccin produs de laboratorul anglo-suedez AstraZeneca, după moartea unei infirmiere în vârstă de 49 de ani, care a murit din cauza unor ”grave tulburări de coagulare” a sângelui, la câteva zile după ce a fost vaccinată. Una dintre colegele sale, în vârstă de 35 de ani, vaccinată cu un vaccin din acelaşi lot, a suferit o embolie pulmonară, însă se află în prezent pe cale de vindecare.

Alte două cazuri de ”evenimente tromboembolice au fost semanlate” în urma unor vaccinări cu vaccin din acelaşi lot, a anunţat EMA. Cu toate acestea, ”nu există, la ora actuală, niciun indiciu care să arate că vaccinul a avut aceste consecinţe, care nu fac parte dintre efectele secundare înregistrate ale acestui vaccin”, a anunţat miercuri EMA.

Alte patru ţări – Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburgul – au suspendat, ulterior, vaccinări cu doze de vaccin care provin din acest lot AstraZeneca, livrat în 17 state UE şi din care fac parte un milion de vaccinuri.