Propunerea unui expert în sănătate care pune pe jar românii

Restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii ar fi mai eficiente dacă ar fi aplicate după ora 18, a susţinut profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş. Consilierul onorific al medicului Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, recunoaşte că o astfel de măsură ar afecta masiv afacerile, însă a amintit că limitarea mişcării pe timp de noapte contribuie la scăderea ratei de transmitere a virusului, după cum arată studiile.

Limitarea circulaţiei pe timp de noapte, începând cu ora 22,  se va aplica începând de duminică. Autorităţile au precizat că au aplicat aceste restricţii, inspirându-se din măsurile luate de celalalte state afectate de pandemia COVID-19.

„Este o măsură care a funcţionat, iar dacă vă uitaţi la celelalte ţări, România este cea mai permisivă: sunt ţări dezvoltate unde după ora 6 seara nu se mai poate circula. Vom vedea cum va evolua, eu zic că diferenţa faţă de data trecută când am introdus această măsură o fac dozele de vaccin. În martie vom vaccina un milion de români, în aprilie mergem deja la două milioane de români. Va ajuta foarte mult campania de vaccinare care merge în paralel cu aceste reguli. Este o restricţie minoră – dacă mă întrebaţi pe mine – având în vedere contextul european”, a declarat joi premierul Florin Cîţu.

Limitarea circulaţiei pe timp de noapte ar fi mai eficientă de la ora 18. Răzvan Chercheş: „Contribuie corespunzător”

În schimb, profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş susţine că măsura are un impact limitat, restricţia fiind, de fapt, un compromis pe care autorităţile îl fac pentru a ţine sub control pandemia, fără a distruge afacerile.

„Sunt studii care arată că limitatea mişcării pe timp de noapte contribuie la scăderea ratei de transmitere a virusului. Puţin, dar contribuie. Ar fi fost mult mai eficient dacă, de exemplu, ar limita libertatea de mişcare după ora 6 seara, dar asta ar lovi masiv în afaceri, mulţi oameni lucrează până seara, deci ar fi foarte complicat de implementat. Şi atunci, fiecare oră în plus de limitare – diferenţa dintre 23.00 şi 22.00 – va fi mică, dar contribuie corespunzător. Care e grupul care ar circula după ora 10 sau 11 seara? Discutăm despre tineri, în principal. Prin această măsură se limitează petrecerile, consumul de alcool, nerespectarea purtării măştii sau a distanţării pe timpul nopţii”, a explicat Răzvan Cherecheş (foto), conform Adevărul.

Consilierul onorific în Ministerul Sănătăţii a explicat că nu ar fi nevoie de o astfel de restricţie dacă nu ar fi existat o creştere a ratei de transmitere a noului coronavirus în România.

„Motivul pentru care a crescut rata de transmitere e din două direcţii: una are de-a face cu noile tulpini care sunt mai contagioase, şi a doua – autorităţile locale nu vânează petrecerile private şi nu dau amenzi pentru nepurtarea măştii de protecţie pe stradă. Poliţia Locală ar trebui să facă asta, care-i în subordinea Primăriei, iar primarul ar avea de suferit un cost politic. Şi atunci primarul preferă să aibă o atitudine uşor relaxată şi să aştepte măsuri luate la nivel naţional”, a mai spus Răzvan Cherecheş, potrivit sursei citate.

Limitarea circulaţiei pe timp de noapte, desfiinţată de un celebru psihiatru. „Iei decizii cam cum bate vântul”

În schimb, medicul psihiatru Gabriel Diaconu a afirmat că decizia de aplica restricţii de circulaţie pe timp de noapte, începând cu ora 22, ar fi motivată de niciun argument privind efectul şi impactul asupra evoluţiei cazurilor de infecţie.

„În ceea ce priveşte măsurile restrictive, mie, ca doctor, treaba mi se pare simplă la nivelul judecăţii. Prin analogie, când ştii că ai de făcut o operaţie, trebuie să faci o incizie şi în funcţie de operaţie există o dimensiune recomandată a inciziei, iar în manualul de chirurgie există recomandări şi în ce direcţie să faci incizia. Dar fără incizie nu există operaţie. Şi cu restricţiile e la fel. Dacă te tot răzgândeşti cât de mare să faci incizia, dă dovadă de o judecată empirică din spatele deciziei, nu neapărat de o judecată analitică. Adică iei decizii cam cum bate vântul”, a declarat medicul psihiatru.

„Judecarea empirică, pe bază de observaţie, are anumite limite. Ştim că atunci când vine vorba de pandemie, când începi să vezi eşti cu două săptămâni în urma a ceea ce s-a întâmplat de fapt. Or, hotărârile trebuie să fie proactive, nu retroactive. După un an de pandemie (autorităţile – n.r.) ar fi trebuit să spună: am făcut o analiză a restricţiilor şi iată un top 5 al măsurilor (izolare, carantină, cordon sanitar, restricţii de circulaţie nocturnă) despre care s-a dovedit că au efect. Să existe un argument analitic, nu unul empiric”, a mai spus dr. Gabriel Diaconu, conform Adevărul.

Cum e aplicată limitarea circulaţiei pe timp de noapte în UE

România nu este singura ţară în care sunt aplicate restricţii de circulaţie pe timp de noapte. De exemplu, în Ungaria, circulaţia pe timp de noapte este limitată începând cu ora 20.

În schimb, în Franţa, carantina de noapte se aplică între orele 18:00 şi 6:00. Cetăţenilor le este permis să părăsească locuinţele numai pentru motive justificate, fiind excluse plimbările, realizarea de cumpărături sau activităţile sportive.

În Italia, restricţiile de circulaţie pe timp de noapte se aplică între orele 22:00 şi 5:00, la nivelul întregii ţări.

În Austria, această limitare de circulaţie a fost impusă între orele 20:00 şi 6:00, iar în Olanda între orele 21:00 şi 4:30, cel puţin până la data de 15 martie, conform DW Travel.